Make your own free website on Tripod.com

MEDIJI u mrežnoj upotrebi

STP(shielded twisted pair)

Svaki par žica je omotan metalnom folijom. Takva 4 para su omotana u novu metalnu foliju ili mrežu. Najčešće je to kabel od 150 OHMA. Smanjuje električne šumove, elektromagnetske smetnje. Mana mu je ta da je težak za postavljanje te se ne smije previše presavijati.

 

 

 

 

UTP(Unshielded twisted pair)

Sadrži četri parice. Svaka od 8 žica u kabelu ima svoju vlastitu izolaciju. Svaka parica sadrži dvije međusobno uvijene žice što uzrokuje smanjenje degradacije ili slabljenja signala. UTP ima impedanciju od 100 OHMA. Prednosti su što je UTP jeftin i vrlo se lako postavlja. Ima vrlo malen vanjski promjer u odnosu na cijenu te je stoga i vrlo praktičan.

 

 

Koaksijalni kabel

Temelji se na vanjskom šupljem vodiču koji se nalazi oko plastične savitljive plastične mase. U centru te mase opet se nalazi jedan bakreni vodič. Vanjski vodič najčešće js metalna mreža ali može biti i folija. Taj vodič pomaže smanjenju utjecaja vanjskih smetnji dok unutarnji vodič provodi el.signal. Vrlo je pogodan za rad sa mrežama jer mu I na neke relativno velike udaljenosti nije potrebno pojačalo signala ta je I stoga još jeftiniji. Vrlo je jednostavan za rad I malih je dimenzija, mali vanjski promjer. Poprilično je fleksibilan tako da nema problema presavijanja. Mana mu je da se kod samog spajanja na BNC konektor ostvaruju smetnje te se zbog toga više ne koristi u velikim mjerama.

 

 

 

Kabel sa optičkim vlaknima

Ovakva vrsta kabela prenosi modulirane svjetlosne signale. Skuplji je od ostalih medija ali nema mogućnosti od elektromagnetskih smetnji I sposoban je prenositi podatke puno brže I efikasnije. Svako od staklenih vlakana je obično presvučeno kevlarom vrlo žilavim I čvrstim plastičnim materijalom. Samo vlakno napravljeno je od čistog stakla sa vrlo visokim indeksom odbijanja.