Make your own free website on Tripod.com

Logično je zaključiti da informacije putuju od svojeg pošiljatelja do svojeg cilja I da takve informacije nazivamo paketi podataka (data packet). Ako jedno računalo (host A) pošalje podatak drugom računalu ( host B), podatak prvo mora proći proces pakiranja tj. ENKAPSULACIJE.

Enkapsulacija na podatak dodaje dodatne informacije va˛ne protokolu da bi taj podatak mogao uspješno i u cijelosti doći do odredišnog računala ili mreže. Dakle kako podatak putuje kroz razine OSI modela na sebe poprima adrese, network header(tj. IP adrese), frame header(MAC adrese) i frame trailer.

 

SL.1-PRIMJER ENKAPSULACIJE PODATAKA

 

Transport razina OSI modela razbija podatak na manje dijelove, lakše za rukovanje, nazvane segmenti (segments). Ta razina također na svaki od tih segmenata dodaje broj kao osiguranje da će primatelj podataka podatke moći sastaviti po redu kako bi trebali izgledati. Data Link razina dalje na segment dodaje FRAME (MAC adrese). Tada ta ista razina prosljeđuje podatke tj. Binarne kombinacije preko fizičkog dijela mreže (razina Physical).

Ako se podaci šalju samo preko lokalne mreže na sebe poprimaju samo MAC adrese jer su samo one potrebne da bi podatak stigao na odredišnu adresu.

 

MAC adrese i adresiranje

MAC adresa se može usporediti sa našim imenom a network adresa sa našom poštanskom adresom.

Mrežni uređaji (ruteri i pojedinačna računala) imaju i MAC i network adrese. Kada računalo fizički premjestimo u drugu mrežu ono I dalje ima istu MAC adresu samo mu mi moramo dodijeliti drugu network adresu.

Glavna zadaća Network razine je da pronađe najbolji put za podatke kroz mrežu. Da bi se to postiglo upotrebljavaju se dva načina adresiranja tzv. FLAT adresiranje i HIERARCHICAL adresiranje.

Flat adresiranje dodjeljuje svakom uređaju sljedeću slobodnu adresu. To možemo usporediti sa dodjeljivanjem kućnih brojeva.

 

 

PRIMJER FLAT ADRESIRANJA

 

Internet Protocol je jedna od najiskorištenijih verzija hierarhijskog adresiranja. IP je protokol koji se koristi kao glavni Internet protokol. Kako informacija prolazi kroz razine OSI modela podaci se enkapsuliraju kroz svaku razinu. U razini Network podaci se spremaju unutar paketa( datagram). IP određuje oblik IP packet header-a koji sadrži adrese i druge kontrolne informacije.

 

IP adresa je dugačka 32 bita. Sastoji se od dva glavna dijela Network number i Host number. Zbog svoje dužine I nemogućnosti većine ljudi da ih zapamti u binarnom obliku IP adrese su grupirane u četiri dijela po 8 bita prikazanih u decimalnom obliku i razdvojenih točkom.

IP adresa sadrži informacije koje su potrebne da bi paket uspješno putovao mrežom. Source address polje sadrži IP adresu uređaja koji je poslao podatke, a Destination address polje IP adresu uređaja koji će primiti podatke.

 

 

 

 

 HOME